Onhan siinä joo kiitettävä määrä linjoja. Kuvissa on ilmalinjoja, vesilinjoja ja huohotuslinjoja sekaisin. Itseasiassa taitaa olla myös bensalinjojakin yksi pariskunta.
Tuossa hetken tuumaillut tätä ja totean kokonaisuudesta seuraavaa:
Periaattessahan kysmys on siitä että moottorissa ei ole turhia linjoja yhtään. Siellä on kyllä linjoja joita poistamalla ja tulppailemalla saa letkuja vähemmäksi, mutta samalla joutuu tinkimään jostain ja käyttämään harkintaa ja tiedostamaan tilanteen. Eli ehkä mielummin kuin sanoo että "ota vaan noi ja noi pois", voisi yrittää valottaa tilannetta jotta pystyt itse tai joku muu tätä lukeva tekemään päätökset itse.
Esmes:
- Kaasuläpän vesikierto pois niin on se jäätymisvaara, joka ei kesä-autossa ole toki ihan niin kauheaa.
- Öljyjäähy - tai paremminkin öljyn ja jäähdytinnesteen lämmöntasain - Jos autoon tulee esimerksiksi ulkoinen öljyjäähy, voinee tämän jättää pois. Tosin jos jostain syystä öljyt eivät sitten koskaan saavutakaan tarpeeksi lämpöä (voisi sanoa että ainakin sama kuin jäähdytinnesteen lämpö), niin sekään ei ole hyväksi. (tämä sulla olikin tuolla romukoppaan menevissä)
- Tyhjäkäyntikamojen poistamisella saa sitten sammuilua, huonoa käynnistymistä, huonoa käyntiä ja hankalaa katsastusta sekä päästöjen että tyhjäkäynnin korkeuden kanssa. Kylmäkäyntiventtiilin poistaminen ehkä vähäisin aiheutetulta harmiltaan (ensimmäisen kuvan poistettujen listan ylänurkan pyöreä härveli)
Korjatkaa muut jos olen väärässä, mutta veden kierto menee abouttiarallati näin:
Vesi "otetaan sisään" tuolta alemmasta syylärin letkun luota vesipumpun toimesta ja pusketaan lohkoon vesipumpun takaa. Sieltä se menee toki lohkon lisäksi ylös kanteen ja palaa imusarjan yhteydessä olevan ylävesiletkun luo osin imusarjan läpi. Siellä onkin vastassa termostaatti, joka kiinni ollessan ei tietenkään päästä jäähdytysnestettä kuin aivan tipoittain läpi, joten nesteen on mentävä johonkin. Siksi siinä on tuo pienempi lähtö vieressä. Samalla toki pumppu tarvitsee jostain nestettä pumpatakseen kunnes termari aukeaa, ja siksi sillä on myös oma pienempi letkulähtönsä ison kyljessä.
Eli näiden välillä pitäisi olla liitos, MUTTA:
Lohkossa on näiden lisäksi ahtimen puolella ahtimelle nesteen tulo ja imusarjan puolella lämppärikennon lähtö. Nämä molemmat tarvitsevat paikan palata johonkin. Lämppärin kenno palannee tuonne alavesiletkun tienoolle. CA:ssa ahtimen paluu käväisee ilmeisesti tuossa imusarjan takapäädyssä mutkan PCV venan tykönä ja siitä jotain reittiä _ymmärtääkseni_ alavesiletkun tienoolle.
Loppuun pari huomiota:
Luin sen driftopia-tyypin jorinoita tuossa äsken ja sillä on kyllä aivan kiekko katsomossa veden kiertosuuntien kanssa. Kannattaa olla tarkkana.
Toisessa kuvassa on kampikammion huohotuksen putki jollei hahmotuskykyni aivan petä. Sitä en suosittele missään nimessä jättämään pois.
Jospa oli jotain apua tästä. Ei ole ollut pihassa CA18DET:iä kuin viimeksi 15 vuotta sitten, joten kuvia katsellen mentiin.